1 ekor itek di potong 12
1 biji kelapa, di ambil santannya (1/2 mangkuk pekat dan 2 mangkuk cair)
1 biji kelapa, di ambil santannya (1/2 mangkuk pekat dan 2 mangkuk cair)
(A)
1 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan halus
(di sangar dan dikisar halus)
(B)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 biji lada merah
1 inci halia
(dikisar dengan sedikit air)
1 inci lengkuas (dititik)
1 batang serai (dititik)
2 batang kayu manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 helai daun limau purut
1 helai daun salam
4 biji lada hijau (dibelah tengah dan dibuang biji)
Garam dan perasa secukup nya
Minyak untuk menumis
1 inci halia
(dikisar dengan sedikit air)
1 inci lengkuas (dititik)
1 batang serai (dititik)
2 batang kayu manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 helai daun limau purut
1 helai daun salam
4 biji lada hijau (dibelah tengah dan dibuang biji)
Garam dan perasa secukup nya
Minyak untuk menumis
Cara-caranya
Panaskan minyak, dan tumis bahan-bahan (A) yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan bahan-bahan (B), dan tumis sehingga garing. Masukkan lengkuas, serai, kayu manis dan serbuk kunyit. Tumis lagi sehingga naik bau. Masukkan santan cair dan itek yang telah dibersihkan. Kemudian masukkan daun limau purut dan daun salam. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
Masak diatas api yang sederhana, kacau sekali sekala supaya santan tidak pecah kemudian, masukkan lada hijau. Apabila itek telah empuk, masukkan santan pekat dan masak lagi sehingga mendidih, kacau sekali sekala.
Hidangkan dengan nasi panas.
Hidangkan dengan nasi panas.