Bahan-bahannya
1 ekor ikan siakap
2 biji bawang besar
2 inci halia
4 ulas bawang putih
2 biji lada merah
4 sudu makan taucu
Sedikit minyak bijan (sesame oil)
Daun bawang dan daun sup
Garam dan perasa secukupnya
Kukusan
Cara-caranya
Didihkan air di dalam kukusan bahagian bawah.
Bersihkan ikan. Lumur (sapu) ikan dengan garam, termasuk disebelah dalam ikan. Biarkan seketika supaya garam meresap.
Hiris bawang merah, bawang putih, cili merah dan halia.
Letakkan ikan di atas bekas untok mengukus. Susun bahan bahan yang telah di hiris diatas ikan. Kemudian letakkan taucu, dan titiskan minyak bijan. Masukkan ikan didalam kukusan dan kukus selama 20 minit.
Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup untok hiasan.