Bahan-bahan nya
1 kilo mee kuning
30 sen taugeh
50 sen daun kucai (digunting 1 inci panjang)
½ kilo udang
$2.00 daging kisar
50 gm cendawan cina (rendam dalam air panas selama ½ jam)
Bahan-bahan B untok dikisar :
20 batang lada kering (boleh dikurangkan jika tidak mahu terlalu pedas) – di gunting kecil dan direbus supaya cepat lembut
3 biji tomato
50 gm udang kering (direndam hingga lembut)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(Dikisar berasingan dengan bahan-bahan B)
Minyak untok menumis
Cara-caranya :
Panaskan minyak di kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Bila sudah naik bau, masukkan daging. Kacau sehingga daging masak, masukkan udang dan cendawan. Apabila udang sudah masak, masukkan bahan-bahan B, dan tumis sehingga garing. Bubuh garam dan perasa secukupnya.
Masukkan mee kuning, taugeh dan daun kucai. Gaul supaya rata. Tambah garam dan perasa jika perlu. Letak di atas pinggan dan hias dengan hirisan tomato dan limau kasturi.
1 kilo mee kuning
30 sen taugeh
50 sen daun kucai (digunting 1 inci panjang)
½ kilo udang
$2.00 daging kisar
50 gm cendawan cina (rendam dalam air panas selama ½ jam)
Bahan-bahan B untok dikisar :
20 batang lada kering (boleh dikurangkan jika tidak mahu terlalu pedas) – di gunting kecil dan direbus supaya cepat lembut
3 biji tomato
50 gm udang kering (direndam hingga lembut)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(Dikisar berasingan dengan bahan-bahan B)
Minyak untok menumis
Cara-caranya :
Panaskan minyak di kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Bila sudah naik bau, masukkan daging. Kacau sehingga daging masak, masukkan udang dan cendawan. Apabila udang sudah masak, masukkan bahan-bahan B, dan tumis sehingga garing. Bubuh garam dan perasa secukupnya.
Masukkan mee kuning, taugeh dan daun kucai. Gaul supaya rata. Tambah garam dan perasa jika perlu. Letak di atas pinggan dan hias dengan hirisan tomato dan limau kasturi.