Tuesday, November 13, 2007

Mee Goreng

Bahan-bahan nya

1 kilo mee kuning
30 sen taugeh
50 sen daun kucai (digunting 1 inci panjang)
½ kilo udang
$2.00 daging kisar
50 gm cendawan cina (rendam dalam air panas selama ½ jam)

Bahan-bahan B untok dikisar :

20 batang lada kering (boleh dikurangkan jika tidak mahu terlalu pedas) – di gunting kecil dan direbus supaya cepat lembut
3 biji tomato
50 gm udang kering (direndam hingga lembut)


2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(Dikisar berasingan dengan bahan-bahan B)

Minyak untok menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak di kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Bila sudah naik bau, masukkan daging. Kacau sehingga daging masak, masukkan udang dan cendawan. Apabila udang sudah masak, masukkan bahan-bahan B, dan tumis sehingga garing. Bubuh garam dan perasa secukupnya.

Masukkan mee kuning, taugeh dan daun kucai. Gaul supaya rata. Tambah garam dan perasa jika perlu. Letak di atas pinggan dan hias dengan hirisan tomato dan limau kasturi.

Mee Kuning

Taugeh (Bean sprout)


Daun Kucai

Udang Kering

Cendawan Cina

Tumis bwang-bawang yang telah dikisar


Masukkan daging kisar


Masak sehingga daging lembut dan masak



Masukkan Bahan-bahan B yang telah dikisar


Masuk udang


dan Cendawan Cina


Masukkan Mee Kuning



Taugeh dan Daun Kucai


Gaul rata... dan masak selama 10 minute lagi supaya mee masak


Dah siap.... senang....