Tuesday, November 13, 2007

Assam Pedas Kepala Ikan Duri dan Sawi Asin

Bahan bahan :

1 Kepala Ikan Duri (di bersihkan dan direndam dalam air assam selama ½ jam)

Bahan-bahan untok dikisar
20 biji cili kering (direbus hingga lembut)
50gm udang kering (direndam sehingga lembut – boleh ditukar dengan belacan jika suka)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
(Semuanya dikisar halus)


1 biji bawang besar - dikisar berasingan - untok menumis


1 sudu teh halba
1 sudu teh ketumbar (di sangar dan di kisar)
10 helai daun kari
1 sudu teh kunyit serbok
1 batang serai (ambil bahagian putih sahaja dan titik supaya keluar bau)
Daun kesum secukupnya
50 sen Sawi Asin (dicuci bersih, dan di potong)

1 mangkuk air assam jawa
Garam dah perasa secukupnya
Minyak untok menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak. Tumis halba, ketumbar dan daun kari seketika, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar, serai dan serbok kunyit. Tumis sehingga keluar minyak dan ‘garing’. Masukkan air assam jawa, kepala ikan dan didihkan sehingga ikan masak. Masukkan daun kesum dan sawi assin. Tambah garam dan perasa secukupnya. Masak sehingga mendidih dengan api yang sederhana.





Kepala Ikan Duri




Ini dia Assam Jawa or Tamarind in English. Ada orang tak tau


Rendam kepala ikan dengan air assam selama 1/2 jam untok hilangkan bau hanyir


Cili kering - 20 biji - direbus dan dikisar bersama bahan-bahan lain


Tumis halba, ketumbar dan daun kari


Masukkan bawang yang telah dikisar. Tumis hingga naik bau


Tambah serbuk kunyit dan serai. Tumis lagi sehingga keluar minyak


Masukkan bahan-bahan cili


Masukkan air assam jawa


Masukkan kepala ikan


Ini Sawi Asin


Masukkan sawi asin dan daun kesum


Didih sehingga ikan masak.
Dah siap....
Dimakan bersama nasi, panas panas.