Sunday, November 11, 2007

Epok Epok Kentang & Daging

Bahan-bahan nya :


Inti :
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
(di cincang)
3 sudu makan rempah kari Baba's
Sedikit air
$2.00 daging kisar
4 biji kentang di potong dadu dan direbus sehingga setengah empok
$1 sayur campur
Minyak untok menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Campur rempah kari dan air, masukkan kari ke dalam tumisan bawang, dan tumis sehingga keluar minyak. Campurkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak. Masukkan sayur campur dan kentang yang sudah direbus. Tambah garam and perasa secukupnya.


Pastry :
1 kilo tepung gandum "All Purpose Floor" Bake King
1/2 cawan minyak zaiton (Olive Oil)
1/2 cawan air panas dicampur dengan 2 sudu teh garam
(tambah air dan minyak jika perlu)

Minyak untok menggoreng

Didalam bekas besar, masukkan tepung dan tuang minyak sedikit demi sedikit, dan campur kan air panas bergaram. Uli sehingga tepung menjadi doh lembut.


Cara-cara membuat Epok Epok :
Ambil sedikit doh and di canai tipis, dan di potong bulat dengan memotong currypuff. Masukkan inti kedalam doh dan dilipat menjadi bentuk epok-epok. Kelim tepi nya, dan goreng dengan minyak yang banyak dengan api yang sederhana. Angkat bila epok epok berwarna kekuningan.

Uli tepong bersama minyak zaiton dan air panas yang dicampur garam.

Sunflower and Olive Oil


Tepung yang telah diuli


Kentang di potong dadu dan direbus setengah empok


Bawang putih dan bawang besar di cincang


Tumis bawang hingga naik bau


Masukkan rempah kari


Masukkan daging kisar


Masukkan sayur campur


Masukkan kentang


Digaul biar rempah nya rata


Doh di canai dan di potong bulat


Masukkan inti diatas bulatan doh


Dibentukkan epok epok dan dikelim tepi


Epok epok yang sudah siap untok di goreng


Goreng epok epok dengan minyak yang banyak


Sudah siap Epok Epok Enak!