2 ekor ikan talapia
1 sudu makan serbok kunyit
3 sudu teh garam
3 sudu makan tepung jagung
Minyak untok menggoreng
Sos :
2 biji bawang besar di potong dadu
3 ulas bawang putih di hiris
1 inci halia di hiris
3 biji lada merah di hiris
2 sudu makan cili giling
1/4 cawan air assam
2 sudu teh gula
garam and aji-no-moto secukupnya
Cara-cara nya :
Bersihkan ikan, dan lumur dengan garam, serbuk kunyit and tepung jagung. Perap selama 10 minit. Panaskan minyak and goreng ikan di atas api yang sederhana. Angkat setelah ikan masak.
Sos :
Gunakan minyak dari gorengan ikan tadi, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan lada merah. Setelah naik bau, masukkan cili giling. Tumis sehingga cili masak, dan masukkan air assam dan gula. Masukkan garam dan perasa ikut citarasa sendiri.
Tuangkan sos di atas ikan.
Lumur dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan garam