2 kilo tulang (preferably mutton, kalau beli beef, you may need bigger periok)
- Tulang direbus sehingga empok bersama garam, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. It will take about 2 hours - more or less
2 biji bawang besar
1 inci halia
4 ulas bawang putih
(di blender halus)
$1.50 rempah bifstik dari stall aci rempah
(ni yang senangnya kalau tinggal dekat dengan pasar, macam macam boleh dapat dengan mudah. Aci rempah pun senang jumpa)
1 tin kecil tomato puree
2 biji kentang - dipotong dadu
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga - secukup nya
Garam dan kicap manis secukup nya
Minyak untok menumis

Mula-mula, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan yang sudah diblender tadi.

Bila sudah naik bau, masukkan rempah bifstik. Kacau sedikit, biar tak hangit

Masukkan tomato puree dan kacau lagi

Masak sehingga rempah 'garing' dan keluar minyak

Masukkan tulang yang telah direbus kedalam rempah tadi.
Masukkan juga air rebusan tulang.
Kemudian tambah perasa - garam dan kicap manis.
Masukkan kentang yang telah dipotong dadu. Reneh sehingga kentang empuk.

Dah pun masak.... senang kan?