Monday, November 26, 2007

Kari Rusuk

Bahan-bahan nya


1 kilo rusuk kambing, di potong besar (direbus sehingga empuk)


3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
(kesemua bahan di atas, di blender halus)


1/2 cawan rempah kari Baba's (campur dengan sedikit air)
1 inci lengkuas (di titik)
2 biji lada hijau (di belah tengah)
2 biji lada merah (di belah tengah)
1 mangkuk santan
4 biji kentang, di buang kulit dan di potong empat
5 biji bawang merah di hiris
2 biji bawang putih di hiris
Bunga lawang, buah pelaga, kayu manis
Garam dan perasa secukup nya
Minyak untok menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis sehingga naik bau. Masukkan bahan-bahan yang telah di blender dan lengkuas yang telah di titik. Tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan air sedikit. Tumis sehingga rempah 'garing' kemudian masukkan santan. Masukkan rusuk yang telah direbus empuk dan kentang. Kemudian masukkan cili merah dan cili hijau.


Didih sehingga keluar minyak.




Bawang besar, cili merah/hijau dan lengkuas




Bawang merah, bawang putih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang

Tumis bawang merah hingga naik bau


Masukkan bahan-bahan yang telah di blender


Masukkan rempah kari


Tumis sehingga rempah 'garing' dan keluar minyak


Masukkan santan, rusuk dan kentang


Masukkan cili merah dan cili hijau


Didih sehingga keluar minyak

Enjoy...