Bahan-Bahan
2 cawan tepung
1/3 cawan gula
1 sudu makan baking powder
½ sudu teh garam
6 sudu makan mentega, sejukkan tapi jangan dicairkan
½ cawan cranberries kering atau kismis
1 lemon (zest)
1 telur
½ cawan whipping cream
2-3 sudu teh cream atau susu
1 sudu the serbuk kayu manis
3 sudu makan gula
Cara-caranya
Panaskan oven ke 280 Celsius
Campurkan tepung, gula, baking power dan garam
Masukkan mentega. Gunakan garfu untuk menggaul doh sehingga menjadi sepert biji biji peas. Masukkan cranberries/kismis, dan gaul rata.
Didalam mangkuk lain, campur telur dan whipping cream. Kemudian masukkan kedalam bahan bahan kering tadi. Kacau sehingga doh menjadi seperti bola.
Uli selama 5 kali. Buat bentuk bulat besar dan letak di atas loyang pembakar yang telah di alas cookies sheet. Potong doh kepada 8 bahagian. Atau pun bentukkan bulat kecil kecil, mengikut suka.
Sapukan cream keatas scones.
Gaulkan 1 sudu teh serbuk kayu manis dan 3 sudu makan gula. Taburkan keatas scones yang telah di sapu cream.
Bakar didalam oven 180 C selama 12 - 15 minutes
Bakar selama 12 – 15 minutes.
Enjoy! Sedap dimakan sebagai hidangan the petang.